19 de febr. 2009

SORTIDA B.T.T PER LES GAVARRES

De Les Gavarres 19/02/09 19:21

De Les Gavarres 19/02/09 19:21

De Les Gavarres 19/02/09 19:21


El PEIN Massís de les Gavarres abraça una superfície total de 28.548 ha, 16.719 de les quals pertanyen al Baix Empordà i abracen onze municipis de la nostra comarca: Calonge, Castell-Platja d'Aro, Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l'Heura, Forallac, la Bisbal, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Santa Cristina d'Aro, Torrent i Vall-llobrega
Les muntanyes de les Gavarres estan ocupades per bona part de la xarxa de senderisme del Baix Empordà i acullen així mateix el Centre BTT baixempordanès. La importància històrica, cultural i social d'aquest massís és molt gran. Antigament estava més habitat que ara i s'hi desenvolupava una gran activitat antròpica: carboneres, pous de glaç, forns de calç, aprofitament del suro, cria de bestiar i transhumància... Avui, tot i el seu abandonament, hi destaca la presència de grans masies, belles esglésies romàniques i nombrosos sepulcres megalítics.

El seu punt més alt és el puig d'Arques, de 532 m d'altitud. Les Gavarres gaudeixen d'un clima del tipus mediterrani marítim.

La flora està constituïda bàsicament per alzinars, alzina surera i pinedes, tot i que a la part més humida també es troben rouredes, vernedes, avellaners, trèmols, salzes, oms, orquídies i bolets típics del bosc mediterrani.
El sotabosc és d'aspecte selvàtic, amb marfulls, arboç, aladerns, lianes... Les pinedes ocupen, però, la major part de les Gavarres, amb un predomini clar del pi pinyer, el pi blanc i el pinastre.
Pel que fa a la fauna, hi conviuen aus com l'esparver, el gamarús, el picot verd, el gaig, la merla, els rossinyols, etc., i mamífers com el senglar, el teixó, la guilla, l'esquirol i el gat mesquer. També hi trobem amfibis i rèptils com la salamandra o el tritó verd, i s'hi han localitzat alguns exemplars de tortuga mediterrània.

El massís és un lloc idoni per practicar senderisme o fer excursions en bicicleta, ja que està molt ben senyalitzat i adequat. Aquestes rutes us permetran visitar bells paratges naturals o històrics (dòlmens, esglésies...).(c)gencat.
Aquí teniu algunes fotos de la sortida, que un grupet d'Impulsos van fer aquest dijous.