5 de març 2010

RECORDANT A LA MEVA SOGRA.

El Coll de Lli, juntament amb el Coll del Pou de la Neu, eren dues de les rutes oficials del contraban des de Maçanet de Cabrenys , als pobles d'altre costat francès.
Durant la primera Guerra Mundial,eren, sobretot, d’articles de primera necessitat, dels quals no disposaven a la Catalunya nord. L’aiguardent es va fer tan important que fins i tot se’n va muntar una destil·leria clandestina a Maçanet de Cabrenys.
Durant la postguerra, amb l’estraperlo, el negoci va tornar a anar a l’alça.

Sovint les colles que s’hi dedicaven estaven en connivència amb els caps de la guàrdia civil que enviaven les patrulles a fer les rondes lluny dels llocs per on havien de passar. Quan es va produir l’aïllament de la dictadura franquista amb el tancament de la frontera del 1946 al 1948, les mancances del país eren extremes i es passava de tot: pneumàtics, cafè, tabac, maquinària, recanvis de cotxes, motos i bicicletes, etc.
Normalment es treballava per encàrrec,i tinc que dir que la meva sogra;que era de Maçanet; m'avia explicat ,que també ella anava a peu, per corriols,per guanya quatre calerons amb l'estraperlo.Eren temps molt dificils ,però que no s´han d'oblidar.

Recordant aquesta ruta ,aquest dijous ,em fet una sortida ,cinc Impulsos, sortint des de Maçanet,passant pel Coll del Pou ,i entrant a la Catalunya Nord . La pujada per la pista de la Muntanya de les Salines i Fucimanya ,ha estat llar.gueta,son 13 km. d'anar fent.Peró a dalt ens esperava una sorpresa .Una bona capa de neu ,que a fet las delícies d'alguns i que d'altres no els i anat tant bé .

Seguint part de l'antiga ruta de l'estraperlo em passat des de la Fontfreda ,per corriols, fins arribar al poble de Las Illas ,i pujant pel Coll de Manrella em vist,el monument al President Companys.Després hem continuat cap a La Vajol i altre cop baixada fins el punt de sortida.Una ruta molt maca i que vos recomano fer, si teniu ocasió.

Mes fotos AQUÍ

2 comentaris:

Ada Xinxó ha dit...

No te'n pots estar pas mai de fer-nos dentetes amb aquestes rutes intersetmanals! fa molt bona pinta!

tati ha dit...

A partir d´ara sempre més seràs PUNXAT des del meu blog. je je je .